Hogyan lettünk gazdaporta? - GazdaPorta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hogyan lettünk gazdaporta?

GazdaPorta
 
 
 

Amikor utóbb rálleltem Dr. Halász József könyvében a közgazdaságtan fogalom magyar nyelvből kiinduló értelmezését, akkor döbbentem rá, hogy többen miért álltak a névválasztásom fölött értetlenül, pedig ez a név magyarul van:

"A gazdaság
fogalma alapértelmezésben egy család értékteremtő, értékőrző és értékhasználó feladatainak egységét jelenti.
A gazda az a személy, aki nemcsak elvégzi ezeknek a feladatoknak a rá vonatokozó részét, hanem össze is hangolja a család tagjainak feladat-végrehajtását (kötelesség-teljesítését), és ez alapján a család, mint közösség biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a családtagok igényeit kielégítik, így teljesítve a kötelezettségek és jogok összhangját.
Tehát a gazdaság az
értékhez kötődik.
Az érték, amit a család teremt, őriz és használ az emberből ered, az ő lelki, szellemi és testi tevékenysége hozza létre. Ennél fogva az érték
és az ezt teremtő, őrző és használó gazdaság nem korlátozódik kizárólagosan annak egyetlen megnyilvánulási formájára sem, sem a lelki értékre, sem a szellemi értékre, sem az anyagi értékre. Ezek szerves (vagyis egymást erősítve önmagukat erősítő) egysége jelenti az értéket.
Ez az anyagtalan és anyagi világ egységének alaptétele.
Azoknak az értékeknek az összessége, amelyet egy gazdaság létrehozott, a gazdaság
vagyonát alkotja.
Ebből az alapértelmezésből épül fel az emberi közösségek különböző szintjeinek gazdasága, a település, a járás, a megye és az ország gazdasága.
A családi gazdaságok feladatait különböző szinteken összehangoló egységek jelentik a köz(össég) gazdaságát."

Forrás: Dr. Halász József Emberközpontú relációs adatbázis-kezelő rendszer és játékelmélet-alkalmazás

Elfelejtettünk érteni magyarul? Mi az oka, hogy ez így alakult? Volt ennek tudatos aspektusa? Pálos tudatosággal tudjuk a feltett kérdésekre a válaszokat és értjük, hogy változtatásra van szükség. Amellett, hogy végre eljutottunk arra a szintre, hogy mindannyian érezzük a változtatások szükségességét, mégis fontos hogy mielőtt a változtatásokat elindítjuk összegyűjtsük ezeket a hangokat, majd ezt követően kezdjünk el lépésről dolgozni előbb magunkon, majd környezetünkön. Mindezt a lépéseket a Pálos hang oldalakon fogjuk vezérelni.
 


Forrás: Dr. Halász József Emberközpontú relációs adatbázis-kezelő rendszer és játékelmélet-alkalmazás

 
Impresszum
Adatvédelmi nyilatkozat
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz